Hangszigetelés Green Glue anyagokkal HANGSZIGETELEK.HU  
b_resz
resTermékekresHangszigetelésresEsettanulmányokresTeszteredményekresTechnikai könyvtárresAkusztika
csik
eszkozG.Y.I.KKapcsolatNyitólapmenu_vege
Green Glue hatása
A Green Glue igen nagy belső csillapítással rendelkezik, amiből fakadóan hatásosan csökkenti a vele kezelt szerkezetekben haladó rezgéseket. Ezt a hatást próbálták demonstrálni egy laboratóriumi méréssel. Az alábbi ábra egy szokványos tesztelési elrendezést mutat. Egyszerűsége ellenére jól demonstrálja a Green Glue hatását. Jobb oldalon egy rezgéseket keltő szerkezetet helyeznek el a Green Glueval kezelt táblán, amit két ponton támasztanak alá és több helyen is mérik a rezgések intenzitását.A tesztelt szerkezet: két 16 mm vastag gipszkarton lap, közöttük Green Glue csillapítóréteg.

A vizsgálat során a teljes hallható hangtartományban mérték a rezgéseket. Az alábbi ábrákon láthatjuk a szinteken 20 és 20.000 Hz között mérve. Az első értéket rögtön az rezgésforrás mellett után, a másikat onnan 1 méterre mérték. A szoba alapzaját a piros vízszintes vonal mutatja. Látható, hogy a második mérési pontnál a rezgések már olyan gyengék, hogy az alapzaj szintjére estek vissza. Ez nagyjából 12dB csillapítást jelent.
 Egy szokványos falszerkezet mérési értékei kevésbé szépek. Az alábbi ábrákon láthatjuk az alátámasztástól 30, 100 és 200 cm-re mért rezgésszinteket. Első ránézésre úgy tűnhet, hogy a rezgések nem hogy elhalnának, de még erősödnek is. Ez azonban csalóka, mivel az egymásra ható hullámok néhol kioltják, máshol erősítik egymást. De bizonyos, hogy a rezgések csillapodása igen csekély.A Green Glue frekvenciafüggő csillapítási értéke:
 
Ezen az ábrán láthatjuk a Green Glueval kezelt fal rezgéscsillapítási értékeit különböző frekvenciákon, a rezgés forrásától 130 cm távolságban mérve. A vastag zöld vonal a 0.30 csillapítási értéknek megfelelő számított átlagot mutatja. 


A Green Glue különleges hatása miatt a vele kezelt falakban, födémekben és egyéb épületszerkezetekben a rezgési energia a távolság függvényében vizsgálva nagyon gyorsan elhal. Nem egyszerűen csak más helyre kerül, hanem teljesen megszűnik, hővé alakul.
jobb_fent
logok
bal_also jaobb_alsohangszigetelek.hu - hangszigetelés, hangszigetelő anyagok, Green Glue termékek jaobb_also