Hangszigetelés Green Glue anyagokkal HANGSZIGETELEK.HU  
b_resz
resTermékekresHangszigetelésresEsettanulmányokresTeszteredményekresTechnikai könyvtárresAkusztika
csik
eszkozG.Y.I.KKapcsolatNyitólapmenu_vege
Az indirekt zajokról

Hangszigetelésről folytatott köznapi diskurzusok során ritkán kerül szóba a egyik legfontosabb jelenség, a szomszédzajok terjedése. Két helyiség között a zajok az őket elválasztó falat megkerülve, indirekt útvonalakon is terjedhetnek. A fenti ábrán piros nyíl jelzi a direkt terjedési irányt a válaszfalon át. A narancs, kék és zöld nyilak mutatják a zajok indirekt terjedési útvonalait a válaszfalat megkerülve. Utóbbiakat nevezzük indirekt zajoknak.

 
A fenti ábrán Green Glueval kezelt válaszfal és födém laboratóriumban végzett vizsgálatának mérési eredményei láthatóak. A fal zajgátlására 56 dB érték adódott, ami egy igen jó eredmény. Egy 80 dB hangnyomást produkáló hangforrás esetén 25dB zajszintet kapunk a fal másik oldalán, ami már a hallásküszöb környékén van. Azonban ha a födémbe épített csővezetékeken átjutó zaj 40 dB szinten érkezik a helyiségbe, a teljes rendszer hanggátlásának mértéke 40dB alatt lesz. Ha a rezgések további útvonalakon át is bejutnak, tovább csökken az eredő hanggátlás mértéke, hiába javítjuk extrém értékre a két helyiség közötti válaszfal hangszigetelését. Nem tehetünk mást, meg kell gátolnunk a zajok indirekt útvonalakon történő terjedését. 

A laboratóriumi mérések nagyon fontos adatokkal szolgálnak a különböző falszerkezetek hangszigetelési értékéről. A méréseknél minimalizálják az indirekt zajokat, hogy a mért értékek kizárólag a falszerkezetekre vonatkoznak. Valós körülmények között csak akkor kapunk hasonló eredményt, ha nincsenek indirekt zajok. Mivel ez nagyon ritkán valósul meg, a kapott hanggátlási érték általában elmarad a laboratóriumban kapott adatoktól.

 
Jellemző indirekt terjedési útvonalak és azok kezelése

Ajtók - Ha két szomszédos helyiség között a falon ajtó van, valószínűleg az lesz a leggyengébb láncszem a hangszigetelésben. Az ajtón át sokkal több hang fog beszűrődni, mint a falon. Ez igaz akkor is, ha az ajtó nem a helyiségeket elválasztó falban van. A hang kijuthat az első ajtón át a közlekedő folyosóra, ahonnan a másik ajtón át bejut a szomszédos helyiségbe, hiába van közöttük hangszigetelő válaszfal. 

Ajtók hangszigetelése:

Használjunk nehéz anyagokat ajtólapként. A tömeg nagyon fontos jellemző a hangszigetelésben, így az ajtóknál is. Kerüljük az üreges ajtólapok használatát! Gondoskodjunk a megfelelő tömítettségről! Sokféle tömítő anyag, szalag kapható, kellő ügyességgel és odafigyeléssel házilagos megoldásokkal is jó eredmény érhető el.

Sok gyártó kínál speciális hangszigetelő ajtókat, melyek különleges megoldásaik és a felhasznált anyagok miatt sokkal jobb eredményt adnak a hagyományos ajtóknál. Az általános hangcsillapítási adatok mellett érdemes tájékozódni az alacsonyfrekvenciás hanggátlás mértékéről is.

 
A legjobb hanggátlási eredményt a zsilipajtók adják. A két ajtólap egyfajta légzárat képez a két helyiség között. Az ajtók tömítettsége nagyon fontos. Tovább javítja a helyzetet, ha a két ajtó közötti térbe hangelnyelő anyagot (gyapotot, akusztikai szivacsot) helyezünk. 
 
Az ajtólapok hangszigetelési értékét is javíthatjuk a Green Glue és egy plusz anyagréteg (MDF, farostlemez) használatával. A Green Glue itt is csökkenti a rezonanciákat, így növeli az ajtó csillapítási értékét.Elektromos csatlakozások

A fali elektromos csatlakozók is csökkentik a hangszigetelés hatásosságát. A konnektorokat, kapcsolókat, csatlakozókat a falba süllyesztik, ehhez üregekre van szükség, melyek nagyban rontják a falszerkezet hangszigetelését. Ráadásul az elektromos szerelvények nincsenek tömítve. A probléma enyhítésére az alábbi megoldásokat alkalmazhatjuk:

1. Ne tegyük egymás mögé az elektromos szerelvényeket a fal két oldalán, toljuk el azokat különböző helyekre!

2. Tömítsük a szerelvényeket és a fali dobozokat.

3. Használjunk szigetelő anyagot a falban! Ez elnyeli a hullámok egy részét, így is nehezíthetjük a hullámok terjedését a dobozok között.


 
Csővezetékek, szellőzők

A szellőző rendszerek komoly problémát jelentenek, mivel szabad közlekedési útvonalat kap bennük a hanghullám. Több megoldás is van a szellőzők belső hangcsillapítására:

Hangcsillapított szellőző elemek.

A gyárilag beépített hangcsillapító anyag elnyeli a hanghullámokat, gátolja azok terjedését a szellőző rendszerben. A flexibilis elemek rugalmasságuk révén csökkentik a rezgéseket. Fontos, hogy a hangelnyelő anyag a vezeték belsejében legyen!

Hosszú, kanyargós szellőzőjáratok.
Célszerű az egymástól elszigetelni kívánt helyiségek közötti szellőzőjáratot a lehető leghosszabbra és legkanyargósabbra építeni. A hosszú járaton haladva folyamatosan gyengül a hang, a 90 és 180 fokos kanyarok, S kanyarokban különösen sokat veszít erejéből.

Flexibilis idomokkal könnyen megtörhetjük a hosszú egyenes szakaszokat. A fémből készült szellőzőelemek nem csak belső légterükben engedik tovább a hanghullámokat, de merev, vékony fémlemezek saját anyagukban is segítik a rezgések terjedését.

Erős zajforrások környezetében célszerű a szellőző járatokat elburkolni, pl. álmennyezet fölé helyezni, így kevesebb zaj jut a szellőző rendszerbe.

A szellőző vezetékek külső csillapítása.
A csövek viszkoelasztikus anyaggal történő bevonása is csökkenti a szerkezeti zajokat, de ez általában gyengébb eredményt ad, mint a vezetékek belső hangcsillapítása.


 
Szerkezeti zajok

A zaj mechanikai rezgéshullámként is átjut az épület falszerkezetein, majd a fal, a mennyezet, vagy a padló felületén hanghullámokat gerjeszt. Használjunk különböző szerkezeti megoldásokat! A zajszigetelés szempontjából fontos helyiség falszerkezete térjen el az épület más részén alkalmazott módszerektől! Az alacsony frekvenciás rezonancia a leggyakoribb probléma, mivel a mélyebb hangok jutnak át legkönnyebben a falakon. Ha az épületen belül mindenhol azonos szerkezeti megoldásokat alkalmazunk, az azonos frekvenciájú rezgések, rezonanciák egymást erősítik. Ha a zajforrástól távoli helyiségekben is hallunk alacsony frekvenciás zajokat, az egyértelműen a szerkezeti zajokra vezethető vissza. A legrosszabb eset, ha az épületen belül minden fal azonos szerkezetű. A rétegek számának növelése önmagában nem oldja meg a problémát. Alkalmazzunk rugalmas csatlakozásokat, pl. klipszeket, rugalmas kötéseket! Ezek hatékonyan csillapítják a rezonanciák terjedését. Építsünk be hatékony csillapító anyagokat a falszerkezetbe, pl. Green Gluet!


Mechanikai elcsatolás:
A modern zajgátló klipszek és más rugalmas megoldások mechanikailag elválasztják a szerkezeti elemeket, így hatékonyan akadályozzák meg a rezgéshullámok terjedését. A mechanikai elcsatolás leghatékonyabb módja a „ház a házban” megoldás. Itt a külső és belső tartószerkezet elemei függetlenek egymástól, nincs köztük közvetlen mechanikai kapcsolat, tehát a helyiség belső falszerkezete független az épülettől. 

jobb_fent
logok
bal_also jaobb_alsohangszigetelek.hu - hangszigetelés, hangszigetelő anyagok, Green Glue termékek jaobb_also