Hangszigetelés Green Glue anyagokkal HANGSZIGETELEK.HU  
b_resz
resTermékekresHangszigetelésresEsettanulmányokresTeszteredményekresTechnikai könyvtárresAkusztika
csik
eszkozG.Y.I.KKapcsolatNyitólapmenu_vege
Lakóterek hangszigetelése
Elviselhetetlen az utca zaja? Nem tud pihenni a szomszéd miatt? Este megnézne egy filmet, de nem akarja zavarni mások nyugalmát?

Lakóházaknál, lakásoknál két jellemző okból merülhet fel a hangszigetelés szükségessége. Vagy minket zavarnak, vagy mi zavarunk másokat. Saját nyugalmunk érdekében szeretnénk a külső zajok bejutását gátolni (utcazaj, zajos makró környezet, hangos szomszéd), szomszédainkat pedig a nálunk keletkező zörejektől szeretnénk megóvni (pl. késő este történő filmnézésnél, zenehallgatáskor). Technikai értelemben a két cél között nincs számottevő különbség, mindkettőre a hangszigetelés, zajgátlás mértékének növelése ad megoldást.Mi a teendő?

Ne feledjük, a zajforrás és a védeni szánt légtér közötti zajgátlás mértékét leginkább a leggyengébb láncszem határozza meg, tehát hiába van vastag falunk, ha a nyílászárók rossz minőségűek. Ez persze visszafelé is igaz, hiszen a legkomolyabb zajzáró zsilipajtó sem ér önmagában semmit, ha a vékony válaszfalakon, kezeletlen réseken könnyen átjut a zaj.

Falszerkezetek, födémek hangszigetelése

A mindennapjainkban előforduló zajoknál meg kell különböztetnünk testhangokat és léghangokat. Előbbiek a szilárd szerkezetekben terjednek (pl. kopogások, lépéshangok, nagyobb járművek által keltett vibrációk), utóbbiak a levegőben, résekben (pl. beszédhang, zene). A testhangok, mechanikai rezgések néha meglepően nagy távolságot képesek megtenni az épületszerkezetekben. A léghangok jellemzően ott tudnak terjedni, ahol a levegőnek szabad útja van.

A testhangokat mechanikai elválasztással, illetve a szerkezetben haladó rezgések energiájának elnyeletésével tudjuk csökkenteni. Elválasztásként használhatóak az egymástól mechanikailag független falszerkezetek és a közéjük beépített zajgátló klipszek. Új építési épületeknél ez egymástól független és lehetőség szerint eltérő szerkezetű (amiatt más rezonanciájú) falból áll, közöttük légréssel, vagy hangcsillapító anyaggal. Meglévő épületek utólagos hangszigetelésénél a falhoz építenek hozzá egy másik szerkezetet, ezáltal növelik a teljes fal zajgátlását. A meglévő és az új réteg között használjunk légrést, zajgátló klipszeket, illetve Green Glue zajgátló gélt. A legtöbb esetben nagyszerű megoldást ad egy kétrétegű gipszkarton fal, közöttük Green Glue csillapító réteg.

A léghangok ellen légtömör szerkezettel tudunk védekezni. A falszerkezet belső réseit tömítsük Green Glue tömítő pasztával! Új építésű falnál a szükséges gyengítéseket (pl. elektromos dobozok, védőcsövek) a fal két oldalán egymástól eltolva alakítsuk ki! Ügyeljünk az egymáshoz kapcsolódó elemek összeeresztésére és közöttük lévő légrések tömítésére! A rések lezárásával néha már önmagában is meglepően jó eredményt érhetünk el.

Nyílászárók hangszigetelése

Az ajtók, ablakok zajgátlási tényezőjét javíthatjuk tömegük növelésével. Kerüljük az üreges, kis tömegű ajtókat! A tömör, nagy tömegű ajtólapok, ablakszárnyak sokkal több rezgést nyelnek el, így jobb a hangszigetelési tulajdonságuk. Ügyeljünk a pontos záródásra! A tokok és az ajtólapok, ablakszárnyak találkozásánál szükség szerint használjunk rugalmas tömítő szalagokat! A vetemedett, rosszul záródó nyílászárókat cseréljük ki! Szélsőséges esetekben használhatunk speciális zajzáró ajtókat is, de általában házilagos megoldásokkal is jó eredményt érhetünk el.

Indirekt zajok

Hiába javítjuk két helyiség között a válaszfal és nyílászárók zajgátlását, ha a zaj meg tudja kerülni azokat, a várt szigetelési értéktől messze elmaradó eredményt kaphatunk. Ezért meg kell vizsgálni, milyen utakon képes a zaj átjutni a védeni kívánt helyiségbe és ott is alkalmazzuk a fenti módszereket!

Belső hangcsillapítás

A helyiségbe bejutó zajok egy része közvetlenül jut el hozzánk, de nagy hányaduk indirekt útvonalon, a helyiség falairól visszaverődve kerül a fülünkbe. Akusztikai elemek, hangcsillapítások használatával csökkenthetjük a felületek hangvisszaverő képességét, ezáltal a helyiség belső zajszintjét.
jobb_fent
logok
bal_also jaobb_alsohangszigetelek.hu - hangszigetelés, hangszigetelő anyagok, Green Glue termékek jaobb_also