Hangszigetelés Green Glue anyagokkal HANGSZIGETELEK.HU  
b_resz
resTermékekresHangszigetelésresEsettanulmányokresTeszteredményekresTechnikai könyvtárresAkusztika
csik
eszkozG.Y.I.KKapcsolatNyitólapmenu_vege
Ipari hangszigetelés
Mindenkinek jár a nyugodt környezet.

Ipari épületeknél fontos feladat a zajforrások és a körülöttük lévő terek (irodák, műhelyek, közösségi helyiségek) akusztikai elkülönítése. Gyárépületekben gyakoriak a zajos gépek, de irodaházakban is indokolt lehet a terek akusztikai izolálása a nyugodt munkavégzés érdekében. Zajos környezetben csökken a koncentráló képességünk, ami rossz hatással van a végzett munka minőségére, eredményességére. Mindezekre a hangszigetelés ad megoldást. Ne feledjük, a zajforrás és a védett légtér közötti zajgátlás mértékét mindig a leggyengébb láncszem határozza meg, tehát hiába építünk kitűnő zajszigetelő falat, ha a nyílászárók zajgátlása gyenge. Ez persze visszafelé is igaz, hiszen a legkomolyabb zajzáró zsilipajtó sem ér önmagában semmit, ha a válaszfalakon könnyen átjut a zaj.Falszerkezetek, födémek hangszigetelése

A mindennapjainkban előforduló zajoknál meg kell különböztetnünk testhangokat és léghangokat. Előbbiek a szilárd szerkezetekben terjednek (pl. kopogások, lépéshangok, nagyobb járművek által keltett vibrációk), utóbbiak a levegőben, résekben (pl. beszédhang, zene). A testhangok, mechanikai rezgések néha meglepően nagy távolságot képesek megtenni az épületszerkezetekben. A léghangok jellemzően ott tudnak terjedni, ahol a levegőnek szabad útja van.

A testhangokat mechanikai elválasztással, illetve a szerkezetben haladó rezgések energiájának elnyeletésével tudjuk csökkenteni. Elválasztásként használhatóak az egymástól mechanikailag független falszerkezetek és a közéjük beépített zajgátló klipszek. Új építési épületeknél ez egymástól független és lehetőség szerint eltérő szerkezetű (amiatt más rezonanciájú) falból áll, közöttük légréssel, vagy hangcsillapító anyaggal. Meglévő épületek utólagos hangszigetelésénél a falhoz építenek hozzá egy másik szerkezetet, ezáltal növelik a teljes fal zajgátlását. A meglévő és az új réteg között használjunk légrést, zajgátló klipszeket, illetve Green Glue zajgátló gélt. A legtöbb esetben nagyszerű megoldást ad egy kétrétegű gipszkarton fal, közöttük Green Glue csillapító réteg.

A léghangok ellen légtömör szerkezettel tudunk védekezni. A falszerkezet belső réseit tömítsük Green Glue tömítő pasztával! Új építésű falnál a szükséges gyengítéseket (pl. elektromos dobozok, védőcsövek) a fal két oldalán egymástól eltolva alakítsuk ki! Ügyeljünk az egymáshoz kapcsolódó elemek összeeresztésére és közöttük lévő légrések tömítésére! A rések lezárásával néha már önmagában is meglepően jó eredményt érhetünk el.


Irodaépületekben potenciális zajterjedési útvonal a klímaberendezések vezetékhálózata. Több megoldás is van a szellőzők belső hangcsillapítására:

Hangcsillapított szellőző elemek

A járatokba épített hangcsillapító anyag elnyeli a hanghullámokat, gátolja azok terjedését a szellőző rendszerben. A flexibilis elemek rugalmasságuk révén csillapítják a rezgéseket.

Hosszú, kanyargós szellőzőjáratok

Célszerű az egymástól elszigetelni kívánt helyiségek közötti szellőzőjáratot hosszabbra és kanyargósra építeni. A hosszú járaton haladva folyamatosan gyengül a hang, a 90 és 180 fokos fordulóknál, S kanyarokban különösen sokat veszít erejéből.

Flexibilis idomok

A flexibilis idomokkal könnyen megtörhetjük a hosszú egyenes szakaszokat. A fémből készült szellőzőelemek nem csak belső légterükben engedik tovább a hanghullámokat, de merev, vékony fémlemezek saját anyagukban is segítik a rezgések terjedését. A rugalmas, hajlékony anyagok sokkal kevésbé vezetik tovább a rezonanciákat.

Burkolás

Erős zajforrások környezetében célszerű a szellőző járatokat elburkolni, szigetelni, álmennyezet fölé helyezni, így jóval kevesebb zaj jut a szellőző rendszerbe.

Nyílászárók hangszigetelése

Az ajtók, ablakok zajgátlási tényezőjét javíthatjuk tömegük növelésével. Kerüljük az üreges, kis tömegű ajtókat! A tömör, nagy tömegű ajtólapok, ablakszárnyak sokkal több rezgést nyelnek el, így jobb a hangszigetelési tulajdonságuk. Ügyeljünk a pontos záródásra! A tokok és az ajtólapok, ablakszárnyak találkozásánál szükség szerint használjunk rugalmas tömítő szalagokat! A vetemedett, rosszul záródó nyílászárókat cseréljük ki! Szélsőséges esetekben használhatunk speciális zajzáró ajtókat is, de általában házilagos megoldásokkal is jó eredményt érhetünk el.

Indirekt zajok gátlása

Hiába javítjuk két helyiség között a válaszfal és nyílászárók zajgátlását, ha a zaj meg tudja kerülni azokat, a várt szigetelési értéktől messze elmaradó eredményt kaphatunk. Ezért meg kell vizsgálni, milyen utakon képes a zaj átjutni a védeni kívánt helyiségbe és ott is alkalmazzuk a fenti módszereket!

Belső hangcsillapítás

A helyiségbe bejutó zajok egy része közvetlenül jut el hozzánk, de nagy hányaduk indirekt útvonalon, a helyiség falairól visszaverődve kerül a fülünkbe. Akusztikai elemek, hangcsillapítások használatával csökkenthetjük a felületek hangvisszaverő képességét, ezáltal a helyiség belső zajszintjét.

jobb_fent
logok
bal_also jaobb_alsohangszigetelek.hu - hangszigetelés, hangszigetelő anyagok, Green Glue termékek jaobb_also