Hangszigetelés Green Glue anyagokkal HANGSZIGETELEK.HU  
b_resz
resTermékekresHangszigetelésresEsettanulmányokresTeszteredményekresTechnikai könyvtárresAkusztika
csik
eszkozG.Y.I.KKapcsolatNyitólapmenu_vege
Összehasonlítás
Green Glue vs hangszigetelő lemez

A Green Glue vállalat rendszeresen végeztet méréseket, vizsgálatokat termékeikkel kapcsolatban. Az alábbiakban az USA Szabványügyi Hivatala által hitelesített független Orfield Laboratórium (Minneapolis, MN) 2005-ből származó mérési eredményeit közöljük. A vizsgálat célja az volt, hogy kimutassa a szokványos hangcsillapító lapok és a Green Glue hatása közötti különbségeket.
 
A farost és üvegszál keverékéből álló hangcsillapító lemezek viszonylag olcsó megoldást kínálnak az építészetben. Hozzájuk képest a Green Glue némileg drágább. Jár-e számottevő előnnyel a plusz költség?
 
A Green Glue és a hangszigetelő lapok hatását az alábbi tipikusnak mondható rétegkiosztású falszerkezetekkel vizsgálták két helyiség közötti válaszfalba építve, 6 m2 felületen. Belső rétegnél 40, külsőnél 50 mm hosszú csavaros kötéseket használtak.


 
Hangszigetelő lapos falszerkezet:

- 15 mm gipszkarton + 12 mm hangszigetelő lemez
 
- 5 x 10 cm-es lécezés, 10 cm vastag üveggyapot szigetelés
    
- 15 mm gipszkarton + 12 mm hangszigetelő lemez
 

Green Glue falszerkezet:

- két réteg 15 mm-es gipszkarton között 1 tubus Green Glue táblánként (120x240 cm)

- 5 x 10 cm-es lécezés, 10 cm vastag üveggyapot szigetelés

- két réteg 15 mm-es gipszkarton között 1 tubus Green Glue táblánként (120x240 cm)A falszerkezetek vizsgálatánál nem a szokványos metódust követték, hanem a
Green Glue Company kérésére a zenei és házimozis felhasználásnál jellemző alacsonyabb frekvenciákon vizsgálták a hangcsillapítási értékeket, az emberi hallás jellegzetességeit rögzítő ISO 226 szabvány figyelembe vételével, 30 és 5000 Hz közötti tartományban, "A" súlyozási görbével. Az így kapott mérési eredmények az emberi hallásnak megfelelő karaktert mutatnak.
 
 
Tesztkörülmények:

Hőmérséklet: 20 °C
Relatív páratartalom: 55%
Hangforrás helyiség térfogata: 117.5 m3
Fogadó helyiség térfogata: 234.5 m3
Vizsgált falfelület: 5.99 m2


Mérési eszközök:

Brüel & Kjaer mérőlánc (4134 mikrofon, 2639 előerősítő, 2133 analizátor)A grafikonon a kétféle falszerkezet hangcsillapítási értékeit láthatjuk. Szembeötlő a különbség. A Green Glueval kezelt falszerkezet minden frekvencián nagyobb mértékben csillapítja a hangot, még a különösen fontos 100 Hz környékén is. A jellemző különbség 300 Hz alatt 5 dB, felette 10-15 dB. Emberi beszédnél ez nagyjából a suttogás és a normál hangerő közötti különbsége.
jobb_fent
logok
bal_also jaobb_alsohangszigetelek.hu - hangszigetelés, hangszigetelő anyagok, Green Glue termékek jaobb_also